wiki:2016

Version 51 (modified by Leon Kos, 12 years ago) (diff)

redakcija

Dodatni napotki za vaje pri RPK

Študente RPK naprošam, da sledijo tej strani, saj so na njej predstavljeni dodatni napotki potrebni za izdelavo njihovih projektov. Najlažje se sledi spremembam na strani časovnega poteka Timeline.

Termini vaj

  • ponedeljek 11-13
  • torek 11-13
  • sreda 9-11

Sprememba termina za vaje

Izjemoma bodo vaje namesto ob 9.h v sredo 3.12 ob 8.00

Domače naloge

Po uvodnih vajah, na kateri so bile prikazane značilnosti jezika C in orodja potrebna za izdelavo projekta, so z namenom ponovitve in utrditve znanja C-ja izdelana besedila domačih nalog. Prve domače naloge bodo dodeljene vsakemu študentu posebej. Vsak študent mora do naslednjega tedna izdelati pet vaj in jih preveriti ali mu pravilno delujejo. Besedila nalog so razporejena po skupinah in tematiki, ki je potrebna za izvedbo projekta. Pravilnost delovanja programa preverimo z Ocenjevalcem nalog.

Zaradi kolokvija se rok za izdelavo drugega sklopa domačih nalog (OpenGL) podaljša do 8-10. decembra. S prestavitvijo za en teden bo več časa ostalo za pripravo na 1. kolokvij. Naloge, katere v prvem roku niste uspeli izdelati in so bile podaljšane za en teden, pa je potrebno izdelati do začetka naslednjih vaj!

Kolokvij

Prvi kolokvij pri predmetu Računalniško Podprto Konstruiranje bo v sredo 3. decembra 2008 ob 16h v predavalnici V/2.

Po naročilu prof. Duhovnika.

Vprašanja in odgovori

  • Zanima me če morajo študentje, ki so prijavljeni na projekt EGPR, prav tako opravljati vaje pri predmetu RPK? Se pravi ali je s projektom priznan le teoretičen del izpita, ki se predava na predavanjih ali tudi praktični del, ki se izvaja na samih vajah?

Opravljanje vaj ni potrebno.

  • Letos sem ponovno vpisal 4. letnik, ker sem že lani poslušal predavanja te opravljal vaje in kolokvije nisem pa opravil zaključnega programa me zanima, ali mi mogoče kolokviji še vedno veljajo in če se lahko ponovno vpišem na vaje RPK.

Oglejte si izpitni-red. Vaje, ki jih lansko leto niste opravili lahko ponovno opravljate letos. Če imate frekvenco obiska na lanskih vajah, lahko v dogovor z asistentom, vaje izdelujete tudi v drugih terminih (redno delo na projektu!)

Namestitev navideznega računalnika doma

Kot je že bilo omenjeno na vajah, je možno namestiti virtualni račuanlnik za delo na vaji tudi doma na računalnik z minimalnimi zahtevami:

  • 512 MB pomnilnika
  • 2GB prostega prostora na disku

Namestitev poteka v dveh delih:

  • Najprej namestimo program za virtualizacijo VirtualBox glede na operacijski sistem. Za navadne Windows-e je to distribucija x86. Za namestitev je potreben administratorski privilegij. Namestitev navideznega računalnika je potrebno opraviti na privzeto mesto c:\Program Files\Sun\xVM VirtualBox
  • Namestitev navideznega računalnika za vaje se lahko opravi kot navadni uporabnik. Zapakirano datoteko odpakiramo v začasen imenik, nato pa z dvoklikom na namesti naredimo premik navideznega diska v uporabniški imenik in hkrati namestimo navidezni računalnik skupaj z ikono na namizju.

Po namestitvi lahko preostale datoteke v začasnem imeniku pobrišemo.

Datoteke za namestitev si lahko v laboratoriju tudi zapišemo na ključek USB.

Veliko uspeha pri delu!

Spreminjanje ločljivosti

Ločljivost okna navideznega računalnika je nastavljena na najvišjo ločljivost 1280x1024. Manjše ločljivosti izberemu iz menuja Settings->Display settings.

SVN Dostop do primerov v projektu vaje

Primere lahko poleg brskanja na WWW strani poberete tudi z ukazom

svn co --username vaje svn://www.lecad.uni-lj.si/rpk/vaje

Podajanje uporabniškega imena vaje v navideznem računalniku ni potrebno, saj je to ime že privzeto. Geslo za dostop je ravno tako vaje.

Primer za reševanje linearnih enačb si skopirate v svoj imenik z ukazom:

 cd
 cp vaje/lupack.c ipriimek/
 cp vaje/lupack.h ipriimek/
 cp vaje/example-lin.c ipriimek/

kjer je ipriimek seveda vaš imenik projekta, ki ste ga popreje ravno tako izvozili

 svn co svn://www.lecad.uni-lj.si/rpk/ipriimek

Ne pozabite si datoteke prijaviti z ukazi

 cd ipriimek
 svn add lupack.* example-lin.c
 svn ci -m "Primer reševanja linearnih enačb"

Povezave

For a complete list of local wiki pages, see TitleIndex.

Attachments (19)